$(document).ready(function(){ if($('.product-infobox').length > 0){ fbq('track', 'ViewContent'); } if($('.filter-sidebar').length > 0){ fbq('track', 'Search'); } });
  • 4 sovrum varav en svit
  • 3 Badrum
  • WiFi
  • TV
  • Vinterstängd 1 okt-1 maj

Grosshandlarvillan måste upplevas! Villan är bevarad i sin charm, men är renoverad med modern standard. Huset passar större sällskap under särskilda högtider och konferenser. Planlösningen har fyra dubbelrum, varav en svit.

Boka gärna en visning för att se dig om i huset och omgivningarna!

Boka din vistelse

Grosshandlarvillan - ett historiskt boende i skärgården | Marholmen


Kopparbadkar, timmerväggar och manglade lakan. Väljer du att bo i Grosshandlarvillan så väljer du att bo ståtligt på Marholmen. Du väljer också de nationalromantiska detaljerna som den åländske arkitekten Lars Sonck en gång klädde både in- och utsidan med. Här får du en atmosfär som skiljer sig från ett vanligt villaboende. Grosshandlarvillan är öns äldsta hus som en gång byggdes åt makarna Hanna och Nils Berg, Marholmens ursprungliga värdpar.

Villan har 4 sovrum och 3 badrum. Två av rummen har 180-sängar och egna badrum, ett rum har en 160-säng och delar badrum i korridoren och det andra rummet som delar badrummet i korridoren har en 180-säng. Gemensamt kök, matrum och allmänutrymmen.

Grosshandlarvillan ligger bara ett stenkast från Strandpaviljongen som ofta används för finare middagar och fester. Från Villan har du en pampig grusad gång ner till vattnet och Nils Badhus som är Marholmens landmärke.

Från Grosshandlarvillan har ni nära till badplatser, bryggor, elljusspår, Café Grosshandlargården, äventyrsgolf, multi-court, båtuthyrning, Walking Gym, lekplats och mycket mer.


Grosshandlarvillans Historia

Makarna Bergs sommarbostad är Marholmens arkitektoniska pärla. Den ritades av den finländske arkitekten Lars Sonck. Han har även skapat bland annat Börshuset i Helsingfors, domkyrkan i Tammerfors och Jean Sibelius bostad Ainola i Järvenpää. När han fick detta uppdrag 1902 var det första gången en arkitekt från Finland fick en beställning från Sverige.

Villan är byggd med karelsk rundtimmerteknik. Trädstammarna är som när de stod i skogen, bara barkade och tillyxade i knutarna. De forslades hit från Åland. Därifrån kom också de arbetare som byggde huset tillsammans med folk från trakten.

Paret Berg flyttade in 1905 och bodde här om somrarna livet ut. Hanna dog 1922 och Nils 1928. Sedan var villan i närmare åtta decennier bostad för dem som arbetade på Folkbildningshemmet.

Ingen går oberörd förbi den speciella villan. ”Vi kommer in på högtidlig mark. Bergska villans. Det är på snudden som i kyrkan…” kan man läsa i ett barndomsminne från 1927. Vad upplever du som i dag betraktar den?