$(document).ready(function(){ if($('.product-infobox').length > 0){ fbq('track', 'ViewContent'); } if($('.filter-sidebar').length > 0){ fbq('track', 'Search'); } });

Historien om Marholmen

Tänk dig drygt etthundra år bakåt i tiden. Till 1917. Det är då Selma Blomberg stiger i land på Marholmen.

 

Hon är 41 år och änka sedan hennes make Herman dog för tretton år sedan. Hennes dagar består av träget arbete på Rörstrands porslinsfabrik för 100 kronor i månaden. Det ska räcka till att försörja sig själv och sina två barn. Den lilla familjen bor i ett rum och kök på Helsingegatan i Stockholm. Utan central värme och torrdass på gården.

 

Selma är arbetarkvinna. Fattig, hårt arbetande och med sviktande hälsa. Hon har inte haft en ledig dag i hela sitt vuxna liv. Förrän idag, när hon stiger i land på Marholmen. Under två veckor ska hon vistas här på vilohemmet. Gratis. Hon kan knappt tro att det är sant. Hur är det ens möjligt?

 

Svaret finns fyra år bakåt i tiden. Det var då, 1913, som grosshandlare Nils Berg och hans hustru Hanna fattade ett beslut. De bestämde sig för att donera sin älskade ö Marholmen till Landsorganisationen LO och här bygga ett vilohem för arbetarklassens kvinnor. Nils hade lyckats bygga sig en förmögenhet och Hanna var engagerad i kvinnofrågor. De två hade sina arbetsliv bakom sig och allt de kunde önska. Varför inte göra något meningsfullt och viktigt för pengarna? Sagt och gjort.

 

Samtidigt med Vilohemmet byggs Skogsstugan för arbeterskor. Ett år senare står Semesterhemmet för män och deras familjer färdigt. Men Nils har fler planer.

 

1924, två år efter att Hanna avlider, donerar Nils resten av sin förmögenhet till Birkagårdens folkhögskola i Stockholm. Han vill främja folkbildningsarbetet och särskilt ”de fabriksanställda kvinnornas folkbildningsbehov”. Det föder nästa idé och 1926 öppnar Folkbildningshemmet på Marholmen. Samma år äger den första kursen för kvinnor rum här.

 

Utbildnings- och kursverksamheten utvidgas till fackföreningsrörelsen. 1937 hålls den första fackliga kursen, en veckokurs för Transports medlemmar. Så fortsätter det. Tusen och åter tusen fackliga medlemmar berikar sig med ny kunskap i kursverksamheten. 1983 köper fackförbundet Kommunal Marholmen. Med 80 procent kvinnliga medlemmar är det Sveriges största kvinnoorganisation. Kan man tänka sig en bättre arvtagare till Nils och Hannas verk?

 

Tillbaka till Selma. Tillsammans med tretton andra arbetarkvinnor tillbringar hon två veckor på Vilohemmet här på Marholmen. De badar, promenerar i sommargrönskan, gör utflykter till lands och sjöss, plockar blommor, konverserar i de vita trädgårdsstolarna och allt sådant som hör sommaren till. Regniga dagar sitter de inne och läser eller spelar kort eller något annat sällskapsspel. Kort och gott, de vilar.

 

När sommaren är över har sammanlagt 52 kvinnor varit på Vilohemmet. Kommittén summerar att ”…de flesta kvinnorna har ökat i vikt och återvunnit hälsa och krafter, vardan resultatet således motsvarar stiftelsens ändamål.”

 

För Selma var två veckors ledighet en ouppnåelig dröm. Som arbetarkvinna hade hon varken de ekonomiska eller politiska förutsättningarna. Det skulle dröja ännu fem år innan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Två veckors semester blev lagstadgad först 1937.

 

Det är lätt att tänka ”vad tufft många hade det på den tiden”. Men faktum är att långt ifrån alla har råd med semester än idag. Nästan var tionde barn i Sverige lever i ekonomisk fattigdom. Att resa bort på semestern, bo i stuga eller husvagn är för många av dessa 186 000 barn inget annat än vad det var för Selma – en dröm. Kan vi göra något för dem? Ja.

 

Vi här på Marholmen fortsätter att arbeta för ett hållbart samhälle på många sätt. Bland annat genom att ge familjer som inte har de ekonomiska förutsättningarna möjlighet att komma hit och koppla av genom vårt initiativ Familjetid. Mer om vårt engagemang kan du läsa om här på vår hemsida.

 

Varför? Därför att vi kan. Och vi vill. Precis som Nils Berg och Hanna år ville. Hanna avled 1922, Nils fyra år senare. Men deras idé lever vidare. Historien fortsätter.