$(document).ready(function(){ if($('.product-infobox').length > 0){ fbq('track', 'ViewContent'); } if($('.filter-sidebar').length > 0){ fbq('track', 'Search'); } });

Mer information

Vi är med i utvecklingen för en hållbar framtid genom att aktivt arbeta för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det gör vi bland annat genom att följa de hårda krav som den nordiska miljömärkningen Svanen har satt upp för att vår verksamhets belastning på miljön ska vara så liten som möjligt. I det arbetar vi med både långsiktiga och direkta insatser för att minska vårt klimatavtryck och vi stävar efter att kontinuerligt förbättra och utveckla vårt miljö- och hållbarhetsarbete.

Vanliga frågor & svar

Här försöker vi ge svar på allt du kanske funderar på eller behöver veta när du besöker oss – från vägbeskrivning till vilken utrustning som finns i stugan.

Frågor & Svar

Social hållbarhet – en självklarhet på Marholmen sedan för förra sekelskiftet

Social hållbarhet ligger oss alldeles särskilt varmt om hjärtat. Hela vår historia började när Nils & Hanna Berg i början av 1900-talet donerade Marholmen i syfte att erbjuda hårt arbetande kvinnor och familjer, en plats för återhämtning. Då, i början på 1900-talet, erbjöds familjer att komma till Marholmen för att lämna vardagens hårda arbete och njuta av en veckas ledighet om året. Den historien vill vi förvalta.

Familjetid på Marholmen

Inga barn ska leva i fattigdom. Men Rädda Barnens årliga Barnfattigdomsrapport visar att cirka 196 000 barn i Sverige lever i en ekonomisk situation där familjen har svårt att klara sina kostnader. Därför känns det självklart för oss att erbjuda behövande familjer “Familjetid på Marholmen” med boende, aktiviteter och måltider i samarbete med RoslagsBlomman i Norrtälje

Projektet startades 2020 och innebär att familjer som inte annars har de ekonomiska förutsättningarna att ges en chans till några lediga dagar tillsammans. Det som är en självklarhet för många familjer men som kan vara en ouppnåelig dröm för andra. Med tanke på vår historia så är det en självklarhet för oss att stötta utsatta familjer och för oss känns det meningsfullt att kunna bidra till att fler barn får komma bort och byta miljö tillsammans med sin familj.

Om RoslagsBlomman RoslagsBlomman är en ideell förening som stödjer barn och ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer i Norrtälje kommun. Utifrån individens behov görs ekonomiska insatser för att ge de unga en aktiv och meningsfull fritid. Läs mer

Bikupor som gynnar mångfalden

Sommaren 2020 fick vi äntligen våra efterlängtade bikupor – en naturlig utveckling av vårt hållbarhetsarbete som vi länge väntat på.

Det fina med våra bin är att de sprider den biologiska mångfalden här på ön, samtidigt som vi får fantastiskt god närproducerad honung som smakar annorlunda beroende på vilka blommor som blommar just nu.

Visste du att:

Ett honungsbi producerar i genomsnitt ungefär en tolftedel av en tesked honung under sin livslängd.
För att skapa ett kilo honung behöver bina besöka sex till åtta miljoner blommor.
Honung sägs ha evig hållbarhet – förutsatt att den förvarats i en lufttät burk.
Honungen som bina ger slungas flera gånger om året, tappas upp på glasburkar och serveras i restaurangen eller säljs till våra gäster.

För att citera vår “Bi-chef” Peter Hedensjö: “Norrland har sina hjortron, Marholmen har sin honung”.

Om RoslagsBlomman RoslagsBlomman är en ideell förening som stödjer barn och ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer i Norrtälje kommun. Utifrån individens behov görs ekonomiska insatser för att ge de unga en aktiv och meningsfull fritid. Läs mer >>

Fler hållbara val på Marholmen

För oss är det viktigt att ta hållbara beslut, det finns som bekant ingen planet B. Nedan kan du se några av de åtgärder som vi gör för att bidra till en ökad hållbarhet i samhället.

  • Vi är Svanenmärkta
  • Vi köper förnybar el som består av 95% vattenkraft och 5% vindkraft
  • Vi är KRAN-märkta
  • Vi samarbetar med Generation Waste och vegetariska val är en självklarhet för både oss och våra gäster
  • Istället för att köpa nya konferensstolar så valde vi att klä om våra 500 konferensstolar
  • De få papper som skrivs ut idag hamnar självklart i pappersinsamlingen när de kastas
  • Hos oss dricker ni ur diskbara kärl – inga engångsplastmuggar här!
  • När vi måste använda papper så väljer vi ett bra svanenmärkt papper och samarbetar med ett Svanenmärkt tryckeri.
  • Har du elbil? Inga problem! Våra gäster har tillgång till laddstationer
  • Vi satsar på klimatsmarta menyer och mer vegetariska alternativ
  • Vi har valt bort bordslinne för att minska mängden tvätt
  • Vi tvättar badrockar/tofflor från spa & relax och återanvänder dem
  • Vi samarbetar med RoslagsBlomman som är en lokal välgörenhetsorganisation för utsatta familjer
  • Vi har en miljöstation där våra gäster som bor i våra Skärgårdshus och villor kan sortera sina sopor

Listan kan bli ännu längre! Är det något du undrar över så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på mejl eller telefon.