$(document).ready(function(){ if($('.product-infobox').length > 0){ fbq('track', 'ViewContent'); } if($('.filter-sidebar').length > 0){ fbq('track', 'Search'); } });

Marholmen - En hållbar destination


På Marholmen vill vi visa omsorg för vår närmiljö, globalt och även för våra medarbetare och gäster. Vi är med i utvecklingen för en hållbar framtid genom att aktivt arbeta för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det gör vi bland annat genom att följa de hårda krav som den nordiska miljömärkningen Svanen har satt upp för att vår verksamhets belastning på miljön ska vara så liten som möjligt. I det arbetar vi med både långsiktiga och direkta insatser för att minska vårt klimatavtryck och vi stävar efter att kontinuerligt förbättra och utveckla vårt miljö- och hållbarhetsarbete.

Social hållbarhet ligger oss också varmt om hjärtat. Hela vår historia grundar sig i social hållbarhet med Nils & Hanna Berg som i början av 1900-talet donerade Marholmen i syfte att erbjuda hårt arbetande kvinnor och familjer, en plats för återhämtning. Då, i början på 1900-talet, erbjöds familjer att komma till Marholmen för att lämna vardagens hårda arbete och njuta av en veckas ledighet om året. Den historien har vi nu fått möjlighet att förvalta. Läs mer om vårt arbete under Familjetid lite längre ner på sidan.

Marholmen - En svanenmärkt anläggning


Svanen är de nordiska ländernas officiella miljömärkning. Märkningen gör det enkelt för dig som är gäst eller kund att välja de mest miljövänliga produkterna och tjänsterna som finns. Vi är ett svanenmärkt hotell, restaurang och konferensanläggning och har genomgått en omfattande certifieringsprocess med dokumentation och kontroller för att se till att vi uppfyller de stränga Svanenkriterierna.

Läs mer om vad det innebär att vara en Svanenmärkt anläggning här.


Familjetid på Marholmen


Projektet Familjetid startades upp 2020 och innebär att vi ger familjer, som inte annars har ekonomiska förutsättningar, chansen att åka iväg tillsammans på en semester, ett lov eller över en helg. I samarbete med RoslagsBlomman i Norrtälje erbjuds "Familjetid på Marholmen" med boende, aktiviteter och mat till behövande familjer som annars inte hade kunnat åka iväg.

Lov, semester och härliga dagar i en stuga tillsammans med familjen. Det är en underbar tid för många familjer men kan vara en ouppnåelig dröm för andra. Med den vetskapen och sett till vår ö och vår historia så var satsningen en självklarhet! För oss känns det otroligt meningsfullt att kunna bidra till att fler barn får tid tillsammans med sin familj för att åka iväg hemifrån och släppa vardagen för en stund.

Därför har vi dragit igång projektet Familjetid.


I Sverige lever idag många barn i ekonomisk utsatthet det visar undersökningen som gjordes 2018 som visade på att 186 000 barn i Sverige lever i en ekonomisk situation där familjen har svårt att klara sina kostnader. Se hela rapporten på Rädda Barnens sida.

Bikupor som gynnar mångfalden


I juni 2020 fick vi äntligen hit våra efterlängtade bikupor - en ytterligare utveckling av vårt hållbarhetsarbete som vi länge väntat på.

Vi har redan fått honung från bikuporna som vi tappat upp på glasburkar och som idag återfinns i butik (så långt det räcker) och i vår egna meny.

För oss är det viktigt att fortsätta arbeta för hållbar utveckling och som vidare även gynnar naturens kretslopp. Det fina med bikuporna är att våra bin sprider den biologiska mångfalden här på ön samtidigt som vi får fantastiskt god närproducerad honung. Vilken underbar kombination!

Ta gärna en promenad till bikuporna när ni besöker oss nästa gång, de står i den tidigare vingården här på ön. Ni kan hitta bisymbolen på vår digitala karta.

Fler hållbara val på Marholmen


För oss är det viktigt att ta hållbara beslut, både för vår skull men också för Er. Nedan kan du se några av de åtgärder som vi gör för en ökad hållbarhet.

 • Vi köper Förnybar El som består av 95% vattenkraft och 5% vindkraft
 • Vi är KRAN-märkta
 • Vi är Svanenmärkta
 • Vegetariska val är en självklarhet för både oss och våra gäster
 • Istället för att köpa nya konferensstolar så valde vi att klä om våra 500 konferensstolar, det gjordes 2019-2020
 • De få papper som skrivs ut idag hamnar självklart i pappersinsamlingen när de kastas
 • Hos oss dricker ni ur alla möjliga diskbara kärl - inga engångsplastmuggar här!
 • När vi måste använda papper så väljer vi ett bra svanenmärkt papper dock satsar vi idag på mer på digitala lösningar
 • Har du elbil? Inga problem! Våra gäster har tillgång till laddstationer
 • Vi satsar på klimatsmarta menyer och mer vegetariska alternativ
 • När ni sätter er till bords i restaurangen kanske ni undrar vart alla vita dukar tagit vägen? Sorry, vi har valt bort bordslinne i restaurangen för att minska mängden tvätt
 • Vi tvättar badrockar/tofflor från spa & relax som går fint att återanvända istället för att ge bort dessa till våra gäster
 • Sopkorgarna på hotellet har olika nedkast för att du som gäst enkelt ska kunna sortera dina sopor
 • Skyltarna över ön är gjorda av återvunna SJ-pallar
 • Vi samarbetar med RoslagsBlomman som är en lokal välgörenhetsorganisation för utsatta familjer
 • Varje år har vi en granutställning där vi samlar in pengar som skänks till lokal välgörenhet
 • Återvinning finns precis vid parkeringen för att våra stuggäster ska kunna sortera sina sopor innan hemfärd

Listan kan bli lång! Är det något du undrar över så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på mejl eller telefon.